zondag 30 december 2012

Nieuwjaarswens, over grenzen heen

Op een avond in november zat ik te genieten van een lekker hapje, een schoon muziekje en aangenaam gezelschap in Boeschepe, gelegen in het noorden van Frankrijk.
De sfeer was goed, het volk een mengelmoes. Vlamingen en fransen door elkaar.
Dat is net het opzet van deze jongens. Ze organiseren grensoverschrijdende culturele activiteiten. Film, feestjes, muziekfestivalletjes,.. eens aan de ene kant, dan eens aan de andere kant van de grens.

Het samenhorigheidsgevoel die avond was van zo'n schoonheid, ik kon niet anders dan denken aan mijn grootvader.
Hoe hij eigenlijk hetzelfde deed.
Hoe hij via theater, kunst, woord en muziek mensen probeerde te raken, te verbinden, te doen inzien dat we allemaal dezelfden zijn. Grenzen, dat is iets dat we zelf hebben gemaakt.

Hij richtte een toneelgroep op, met de bedoeling het 'Vlaemsch' levendig te houden, langs beide kanten van de grens. Nog steeds trekt de groep een 33-tal keer per winter door West- en Frans-Vlaanderen.
De vraag 'hoe lang zullen de mensen ons begrijpen over de grens' blijft al sinds 1954 actueel.
Grootvader schreef, herwerkte, regisseerde, acteerde en bouwde het decor. Daarnaast schreef hij gedichten, schilderde en speelde wondermooie liedjes op zijn orgel. Niet alleen kerkliedjes, ook de hippe jaren '60 muziek die hij van mij pa en zijn broers tjoepte, weerklonk in de kerk van Westouter. Geen kat die het doorhad.

Die avond in november, toen Alexander Peau, een jonge fransman, naast me kwam zitten en zich voorstelde als Alexander 'Huid', kwam de ontroering.
Het besef dat deze samenhorigheid het doel van mijn grootvader was, bezorgde mij tranen in de ogen.
Hij was een zeer gelukkig mens, gezegend met het talent mensen op een mooie manier samen te brengen.

Daarom mijn wens voor iedereen die het wil: verdraagzaamheid, respect en inzet voor elkaar, en heel veel samenhorigheid!


9 opmerkingen:

 1. Kippenvelverhaal, in de meest positieve zin van het woord. Wat een mooie wens! En voor u, in 2013 en alle jaren daarna, van harte hetzelfde!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. echt ontroerend mooi
  voor jullie allen ook een mooi en creatief 2013

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij gingen vaak met omaatje kijken in Frankrijk, naar Barbry's volkstoneel... De stukken van de puzzel vallen mooi in elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig.... en jou wens ik ook een heel mooi, warm 2013 toe! Groetjes, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo mooi! Ontroerend...voor jou ook een heel mooi 2013 toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wondermooi verhaal isolde, eentje dat jij op jouw manier ook verderzet... een gelukkig en gezond 2013 gewenst van ons allevier voor jullie allemaal...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo zou het altijd moeten zijn.
  Alle goed voor jullie in het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen